ЦИТРУСОВІ

               Складно уявити собі Новий рік без апельсинів і мандаринів. Так вже історично склалося, що ялинка, салат олів'є, шампанське і цитрусові - обов'язкові атрибути вітчизняних зимових свят. Без цього і Новий рік якийсь не справжній. Що ж, крім смаку і запаху, нам відомо про ці заморські фрукти?

              Сам термін «цитрусові» вказує на рослини, що належать до роду Сitrus. У їхніх плодів целюлоза напівпрозора і складається з сегментів, розділених мембранами. Ботаніки стверджують, що зародилися цитрусові дерева між Австралією, Новою Гвінеєю, Бірмою і Китаєм.

              Цитрусові були першими продуктами в історії, які можна було використовувати в якості «терапевтичної» їжі. Лимонами, апельсинами, мандаринами вантажилися кораблі мореплавців, як головним засобом проти цинги. Першими виявили лікувальний ефект цитрусових англійці. (До речі, британські моряки ревно приховували цю стратегічну інформацію.)

              Цинга - форма авітамінозу, викликаного відсутністю вітаміну С. Хворобі можна запобігти дозою аскорбінової кислоти в 10 мг, навіть якщо добова потреба набагато вища. Одним з перших ознак цинги є втома. Якщо її ігнорувати, кровотеча ясен і синці можуть дати про себе знати дуже швидко.

              Лимони, апельсини, грейпфрути - продукти, що містять найбільшу кількість розчинних волокон - пектинів.

              Пектин - структурний полімер, який завдяки своїй гелеутворюючій здатності:

              - збільшує відчуття ситості;

              - уповільнює травлення;

              - знижує споживання холестерину;

              - регулює кишкову перистальтику.

Він також володіє чудовою пребіотичної функцією, що позитивно впливає на імунну систему. Слід зазначити, що пектин в харчовій промисловості використовується як природний загусник, який дозволяє зменшити частку простих цукрів в джемах і желе.

              Крім того, що цитрусові – справжні комори вітаміну С, вони ще й багаті на калій і воду - два фундаментальні елементи для підтримки сольового балансу в організмі людини. Великі порції цитрусових можуть бути рекомендовані в разі інтенсивної фізичної діяльності і застосування високобілкових незбалансованих дієт. Корисні ці фрукти для профілактики сечокам'яної хвороби, а регулярне споживання зменшує ризик розвитку раку шлунка.

              Цитрусові зазвичай їдять свіжими. Їхній сік використовується в різних рецептах страв - салатів, овочів, м'яса, риби. Часто лимон, наприклад, застосовують для ароматизації освіжаючих прохолодних напоїв.

Найбільш поширеними формами консервованих цитрусових є: сік, варення (з м'якоттю), желе, мармелад, сушка і розсіл (в банках з сіллю і оцтом).

              А в якості новорічного подарунка «Кулінарний блог» ділиться з читачами чудовим рецептом домашнього лимонного сиропу, яким можна потім перемазати торт, залити морозиво або зробити смачний напій.

              Лимонний сироп

              Вимийте 10 лимонів в холодній проточній воді і ретельно висушіть їх. Для найкращого результату рекомендується використовувати плоди з товстою, але не дуже соковитою шкіркою.

  Вичавіть сік і зважте. Вага соку повинна бути 500 мл.

            Налийте лимонний сік в каструлю і додойте кількість цукру, що дорівнює половині ваги лимонів (в даному випадку 250 г). Натріть на дрібній тертці шкірку двох лимонів.

              Ставте каструлю на вогонь і ретельно перемішайте вміст, щоб уникнути карамелізації цукру. Протягом декількох хвилин сироп повинен кипіти при помішуванні.

Далі рідину слід процідити крізь сито. Потім сироп слід знову закип'ятити. Остання операція необхідна для того, щоб гарантувати ідеальне збереження сиропу, який буде відмінно зберігатися протягом 10-12 місяців, якщо залити його гарячим в стерилізовані пляшки (кипіли в воді 20 хвилин).

            З наступаючим Новим роком! Всіх благ! Щиро Ваш, ресторан «Black Gold».